Coaching

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Coaching

Τι είναι coaching;

Συμβουλευτική για Προσωπική και Επαγγελματική Ανάπτυξη και Εξέλιξη ή Προπονητική Ζωής;

«Το coaching αποτελεί μια συνεργατική διαδικασία επικεντρωμένη στη λύση, προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, κατά την οποία ο coach συνεργάζεται με τον coachee/ πελάτη, τον υποστηρίζει, ενθαρρύνει και διευκολύνει την ενίσχυση της εργασιακής του απόδοσης, των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του, της εμπειρίας της ζωής, της αυτό-καθοδηγούμενης μάθησης και της προσωπικής του ανάπτυξης.», Grant 1999, βασικός ορισμός ο οποίος γίνεται δεκτός και από τον Association for Coaching.

Το coaching είναι σχέση, είναι συνεργασία, είναι βαθιά επικοινωνία, είναι συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ του coach και του πελάτη.

Στη δυναμική αυτή σχέση, ο coach ενθαρρύνει, ενδυναμώνει, υποστηρίζει και διευκολύνει τον πελάτη του, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία του, τα εργαλεία και τις τεχνικές του προκειμένου να υπάρχει ένα βέλτιστο αποτέλεσμα στην συνεργασία αυτή.

Ο πελάτης, ως «ειδικός του εαυτού του», μοιράζεται ανησυχίες, αγωνίες προβληματισμούς. Εκφράζει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, το ενδιαφέρον του για τομείς που τον απασχολούν και στους οποίους αναζητά λύσεις και αποτελέσματα.

Έχει μπλοκάρει, έχει ακινητοποιηθεί, δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει, τι αποφάσεις να πάρει, από πού να αρχίσει, τι να κάνει, τι του φταίει, πώς να προχωρήσει.. Δεν νιώθει αρμονία και ικανοποίηση, δεν είναι ευτυχισμένος, φοβάται, βολεύεται, βλέπει εμπόδια, δεν βρίσκει λύσεις, είναι ανυπόμονος, θέλει να εκφράσει τα θέλω του, δυσφορεί.. Ακολουθεί «τα πρέπει», περιορίζεται από τη γνώμη των άλλων, έχει μάθει να κάνει πιο πίσω, «φρενάρει» συνεχώς..

Εντούτοις θέλει να ενεργοποιηθεί, να αλλάξει, να βάλει μια τάξη, να αισθανθεί καλύτερα, να οργανωθεί, να προχωρήσει, να πάρει τον έλεγχο, να δράσει, να ικανοποιήσει τις ανάγκες του και τις προσδοκίες του..

Ακριβώς εδώ παρεμβαίνει ο coach για να διαμορφώσει τις συνθήκες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα χαράξει την στρατηγική και ο πελάτης θα ενθαρρύνεται συνεχώς προκειμένου να προχωρά συνειδητά σε αλλαγές, θα υλοποιεί  δράσεις μέχρι την επιτυχία του τελικού συγκεκριμένου και ρεαλιστικού στόχου.

Εστιάζουμε στο στόχο, στη λύση, στο αποτέλεσμα, την αλλαγή, την ολοκλήρωση
Με την ωριμότητα  και την αξιοπιστία του «παλιού»… Με τον αέρα του καινούριου

Τα θέματα που είχαν θέσει έναν αιώνα νωρίτερα οι Adler, Jung, σχεδόν μισό αιώνα πίσω οι Rogers, Maslow και πιο πρόσφατα ο ανθρωπολόγος Bateson διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά του coaching.

Το coaching σαν σύγχρονη πρακτική ψυχοκοινωνικής μέριμνας, σαν ειδικότητα συναντάται περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 90’. Αρχικά στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ και στην συνέχεια γίνεται γνωστή ευρύτερα.

Την εποχή αυτή εμφανίζεται το κίνημα της θετικής ψυχολογίας. Το κίνημα των ανθρώπινων δυνατοτήτων και αξιών. Ρόλο κλειδί στην προώθηση του κινήματος της θετικής ψυχολογίας ο ψυχολόγος Martin Seligman. Λόγω των χαρακτηριστικών του, το coaching προσφέρεται ως πεδίο εφαρμογής του κινήματος της θετικής ψυχολογίας. Στόχος η προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ανάπτυξης των ανθρώπων, με σκοπό αυτοί να απολαμβάνουν το δυνατόν περισσότερο τη ζωή τους.

Το coaching συνεχώς εξελίσσεται. Όσο εξελίσσονται οι έρευνες, οι μελέτες στην ψυχολογία, στις νευροεπιστήμες, στην κοινωνιολογία, την επικοινωνία, κλπ, από τις οποίες αντλεί γνώσεις και αρχές. Όσο αυξάνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές από ειδικούς που ασχολούνται με τον άνθρωπο.

Ποιος αμφισβητεί πως ο άνθρωπος είναι αστείρευτη πηγή γνώσης;

Είναι κάτι τόσο νέο; Είναι κάτι «της μόδας»;

Όσο νέο και καινούριο είναι το αληθινό ενδιαφέρον που έχουν οι άνθρωποι να βρίσκουν λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν, να ευημερούν, να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, να οραματίζονται, να βιώνουν αρμονία και ισορροπία, να εμπνέονται και να προχωρούν σε ένα μέλλον που θα τους ικανοποιεί.

Όσο νέο είναι να θέλουν οι άνθρωποι να είναι λειτουργικοί, να επικοινωνούν καλύτερα και να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Η εποχή που ζούμε είναι πολύπλοκη, πολυδιάστατη, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε περίπλοκο, τα ερεθίσματα πολλά και οι συνθήκες ζωής απαιτητικές. Επιδιώκουμε άμεσες και απλές λύσεις, αλλά καθόλου εύκολες και επιφανειακές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε θέματα και να επιλύσουμε προβλήματα που μας απασχολούν, μας ακινητοποιούν, μας δημιουργούν στρες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την coaching συνεργασία.

Γιατί coaching;

Γιατί είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όταν ασκείται από γνήσιους επαγγελματίες και όχι «γκουρού», «τσαρλατάνους» και λοιπούς «ειδικούς»..

Γιατί είναι εξατομικευμένο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τις επιθυμίες και την προσωπικότητα του κάθε πελάτη 

Γιατί το coaching στοχεύει και επικεντρώνεται σε άμεσες και απλές λύσεις –αλλά καθόλου εύκολες και επιφανειακές- για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, τον απασχολούν τον προβληματίζουν, με απώτερο σκοπό την αρμονία, την χαρά, την ικανοποίηση, την θετικότητα, την ευημερία, την έμπνευση, τις επιδόσεις

Ο coach υποστηρίζει, διευκολύνει, ενδυναμώνει τον πελάτη του να γνωρίσει συνειδητά τον εαυτό του, να τον αποδεχθεί, να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, να αντιληφθεί τη δυναμική του, τις ικανότητες και δεξιότητες του και να προχωρήσει υπεύθυνα και δραστικά προς το στόχο που έχει θέσει με θάρρος και επιμονή.

Στο τέλος της συνεργασίας ο coachee θα έχει εκπαιδευτεί, θα έχει μάθει τον τρόπο να πάρει τον έλεγχο της ζωής του σε θέματα που τον απασχολούν, να βρίσκει λύσεις και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να νιώθει ότι πατάει γερά στα πόδια του χωρίς να εξαρτάται!

Θέματα για coaching, ενδεικτικά

Διαχείριση και αξιοποίηση χρόνου, απελευθέρωση χρόνου

Διαχείριση πιεστικών καταστάσεων, τι είναι άγχος και τι είναι στρες

Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Εργασία, καλύτερες επιδόσεις, αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος

Διαχείριση και οργάνωση στα οικονομικά

Προτεραιότητες, παίρνω αποφάσεις

Προσωπική ζωή, σχέσεις, συντροφικότητα, κοινωνικότητα

Επικοινωνώ και συνεργάζομαι αρμονικά, βελτιώνω τις σχέσεις μου

Ικανοποιώ τις ανάγκες μου, πραγματοποιώ «τα θέλω μου»

Ενδοσκόπηση

Αυτογνωσία, με γνωρίζω, με αντιλαμβάνομαι

Βάζω όρια, «μπορώ και λέω όχι»

Αναλαμβάνω ευθύνες, έχω περισσότερες επιλογές

Επιτυγχάνω τα αποτελέσματα που θέλω, είμαι παραγωγικός

Γιατί επαναλαμβάνω τις ίδιες τακτικές; Αλλάζω τη στρατηγική μου και πετυχαίνω!!

Απελευθερώνομαι από πεποιθήσεις και αντιλήψεις που με περιορίζουν και δεν λειτουργούν

Συνδέομαι με τα θετικά μου συναισθήματα, νιώθω ισορροπία, νιώθω ικανοποίηση

Δεν "βλέπω" εμπόδια!!

Ποιος είναι ο coach;

Ο coach είναι κατάλληλα καταρτισμένος, άρτια εκπαιδευμένος με επιστημονικά πρότυπα, με επιστημονικό υπόβαθρο και πρακτική εμπειρία και γνώση. Μελετά, ενημερώνεται, εκπαιδεύεται και εποπτεύεται συνεχώς. Μια δια βίου μάθηση και ανάπτυξη..

Ο coach είναι αυθεντικός, γνήσιος, αληθινός, ανοιχτός και ξεκάθαρος. Μεταδίδει ένα βαθύ και ειλικρινές ενδιαφέρον για τον πελάτη ως άτομο. Εκτιμά τον άνθρωπο με έναν πλήρη και απεριόριστο τρόπο και σεβασμό.

Ο coach έχει ενσυναισθητική κατανόηση, «νιώθει» τον πελάτη και συλλαμβάνει το νόημα των βιωμάτων του και των εμπειριών του, συνδέεται μαζί του.

Τι και πως σκέφτεται, τι αισθάνεται, πως δρα, ποιες είναι αξίες του, οι πεποιθήσεις του, οι αρχές του.

Πελάτης, ασθενής ή θεραπευόμενος;

Το coaching δεν προσεγγίζει το άτομο ως ασθενή ή ως θεραπευόμενο. Οι όροι αυτοί συνδέονται αυτόματα με παθολογία, ασθένεια, μειονεξία, πρόβλημα. Δηλ. υπέρμετρο άγχος, πόνο, δυσφορία, δυσλειτουργία.

Ο πελάτης είναι ένας υγιής, φυσιολογικός άνθρωπος με τις σκοτεινές και φωτεινές πλευρές του, με τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες του. Πιθανά νιώθει ευάλωτος, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, πιέζεται, έχει μπλοκάρει, έχει ακινητοποιηθεί και αναζητά τον λειτουργικό εαυτό του. Χρειάζεται υποστήριξη, κατεύθυνση, ενδυνάμωση, καθοδήγηση.

Αναζητά αποτελεσματικές λύσεις, θέλει να πάρει αποφάσεις σε θέματα που τον απασχολούν στην προσωπική του ζωή, στις σχέσεις του με τους άλλους και τον εαυτό του, στην εργασία του, στα οικονομικά του, στην κοινωνική του ζωή, στην διαχείριση και οργάνωση του χρόνου του, κλπ

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αν αισθάνεται ελεύθερος να εκφραστεί ελεύθερα και να είναι ο εαυτός του, πέρα από πρέπει, εμπόδια και περιορισμούς.

Ποιος είναι ο ειδικός; Ο coach ή ο πελάτης;

 Ο coach ορίζει το πλαίσιο συνεργασίας για να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα  ωστόσο το περιεχόμενο του πλαισίου το ορίζει ο coachee.

Ο coach δεν καθοδηγεί, δεν συμβουλεύει, δεν ερμηνεύει, δεν βγάζει συμπεράσματα, δεν ασκεί κριτική. Συνεργάζεται και επικοινωνεί βαθιά με τον πελάτη. Υποστηρίζει τον πελάτη να εστιάσει στα θετικά, στις δυνατότητες και στις αξίες του, για να βρει τον δρόμο του, να ξεμπλοκάρει. Είναι πολύτιμος σύμμαχος και συνοδοιπόρος του.

Ο πελάτης είναι «ειδικός» του εαυτού του. Ενεργοποιείται, έχει την ικανότητα να κινηθεί προς τα μπρος, έχει την παρόρμηση να αναπτυχθεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του. Έχει όλα τα εφόδια να επιλέξει τι θα κάνει, πως θα το κάνει, για ποιον το κάνει. Είναι αυτεξούσιος και συνειδητά υπεύθυνος για τις επιλογές και τις αποφάσεις του. Στην σχέση του coaching δεν υπάρχει εξάρτηση.

Αυτή είναι και η επιτυχία της coaching προσέγγισης. 

Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας;

Υπάρχει ένα καθορισμένο και σαφές πλαίσιο συνεργασίας που γίνεται αποδεκτό από κοινού για καλύτερα αποτελέσματα.

Σχετίζεται με την εμπιστευτικότητα, την αμοιβαιότητα, την προστασία στοιχείων και δεδομένων, τον χώρο και τον χρόνο, τους όρους δεοντολογίας και ηθικής, τη νομιμότητα.

Ο coach καθορίζει το πλαίσιο, ενημερώνει και ο  πελάτης έχοντας πλήρη επίγνωση, βασιζόμενος στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη απόφαση του, συμφωνεί, συναινεί και παρέχει τη ρητή συγκατάθεσή του για την συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη όλων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας ο coach ενημερώνει τον πελάτη σχετικά με τις πρακτικές, τα μοντέλα και τις τεχνικές που εφαρμόζει προκειμένου η συνεργασία να είναι αποδοτική. Ο πελάτης να έχει την ευχέρεια να επιλέξει τι είναι αυτό που του ταιριάζει, ποιου είδους προσέγγιση τον ικανοποιεί βάση της διαφορετικότητας του, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη των αποφάσεων και επιλογών του.

Το πλαίσιο είναι δεσμευτικό και δυναμικό. Βασικό χαρακτηριστικό της συνεργασίας είναι η συνεχής ανατροφοδότηση (feedback).   

Παρελθόν, παρόν ή μέλλον;

Η coaching σχέση επικεντρώνεται σε όσα συμβαίνουν στο παρόν του πελάτη και προσανατολίζεται στις προσδοκίες του για το μέλλον. Ο τρόπος που δρα και ενεργεί κάποιος μπορεί να επηρεαστεί μόνο από παράγοντες που επενεργούν κατά το παρόν, μόνο διαδικασίες ενεργές στο παρόν θεωρούνται αιτίες γεγονότων.

Μέσα από την διαδικασία ο πελάτης επιστρέφει στο παρελθόν για να αναγνωρίσει τις επιτυχίες του και τα επιτεύγματα του, για να δει τι πήγε καλά ή δεν πήγε καλά και δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε.

Να αναγνωρίσει σκέψεις και συναισθήματα για γεγονότα και βιώματα, να έρθει σε επαφή με τις εμπειρίες του και τους τρόπους δράσης του που μπορεί να επηρεάζουν το παρόν του.

Ωστόσο να «ξεκολλήσει» και να επαναδιαπραγματευτεί, να ξανασκεφτεί, να επανατοποθετηθεί, να τροποποιήσει και να βρει λύσεις, να εστιάσει στο «εδώ και τώρα» που είναι αυτό που ζει.

Να προσανατολιστεί στο μέλλον σχεδιάζοντας αλλαγές, νέες τακτικές και νέες στρατηγικές που θα του φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

Το παρόν και το μέλλον σε διάλογο.

Εμείς στο coaching πιστεύουμε πως ο κάθε υγιής άνθρωπος έχει ικανότητες, δεξιότητες και ένα ισχυρό δυναμικό που όταν το αντιληφθεί συνειδητά δεν θα ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό για το παρελθόν και το μέλλον του. Η όποια ανησυχία θα δρα καταλυτικά, θα είναι κινητήριος δύναμη για δράση. Η όποια δυσκολία ή εμπόδιο συναντά θα αποτελεί πρόκληση!!

Ο άνθρωπος μπορεί να διαμορφώσει το παρόν που επιθυμεί, τις συνθήκες ζωής που οραματίζεται και με σχέδιο και πλάνο να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί και να επιτύχει τους στόχους του.